Založ si blog

Hackerský útok na mozog

 

K tejto téme ma vlastne priviedla moja kvetinka Gerbera, mladá dievčina, IT génius žijúci vo svete s techniky ktorá je nad moje chápanie.

. Poslala mi videa, na ktoré by som sama zrejme vôbec nenarazila.

Jednalo sa o hackerský útok na automatizované auta.

Automatické autá sú úžasné- dalo by sa povedať kúzelné, pravda ale je že vidia iba to čo je necháme vidieť a čím je naprogramujeme.

Skúsenosti s hackermi ukázali že možno automatickým očiam podstrčiť falošnú predstavu,

že možno ovládať automatické auto diaľkovo bez povolenia majiteľa, ale tiež zapríčiniť úraz, naplánovať vraždu alebo jednoducho chaos v doprave …..

Otázka znela, či je možné “hacknúť” ľudský mozog….

Cynické na našom svete je, že nielen že je to možné, ale že sa to deje neustále .

Predstava ktorú vidíme , ktorá sa nám usadí v mozgu nám vždy zabraňuje vidieť fakta a skutočnosti -vždy vidíme len predstavu našeho sveta.

Pretože svet nie je skutočne objektívne reálny. Každý z nás žijeme vo svojom svete.

Mozog je usporiadaný tak, že vidí radšej obrazy a samozrejme sa riadi emóciami..

Preto to, čo nám je príjemné, to vidíme radi . Čo nám je nepríjemné to nevidíme vôbec.

Ani nepotrebujeme hackera na preprogramovanie.

Robíme si to sami.

My všetci čo snivame o dokonalý strojoch , dokonalých automatoch a plne automatizovanej dobe si vôbec neuvedomujeme že táto doba svojim spôsobom už dávno nastala. .

Už sme automatizovaní, máme nielen naše smartfóny , naše tablety ,naše automatizované domácnosti ,riadime sa aplikáciami ktoré nielenže zjednodušujú naše rozhodovania, ale podsúva nám cudzie . Automatické rozhodnutia.

Máš na výber A alebo B. vyberieš si podľa momentálneho pocitu. Teda nesprávne. Správne bolo C, to ti ale neponúkli a ty si sa nezamyslel….

.

Je to nádherné a elegantné a úchvatne moderné -ale veľmi jednoducho zneužiteľné .

Pretože za všetkým stoja ľudia -za aplikáciou ,naprogramovaným programom, za všetkými tými neviditeľnými kúsočkami novodobých technických zázrakov.

Ľudská chyba -ľudské zlyhanie alebo ľudský zlý úmysel sa nikde inde nedokážu viac prejaviť ako v automatických aplikáciach a programoch- tam v pozadí, kde my obyčajní ľudia nevidíme.

Vidíme proste automatizáciu., ktorá by nám mala slúžiť . Ale o ona nemusí.

Veď aký je rozdiel medzi sledovaním napríklad na FB–čo si kde prehliadate-

a medzi ukladaním informácií o vás bez ohľadu na to či s tým súhlasíte alebo nesúhlasíte .

Iste, máme mnohé pravidlá, máme mnoho zákonov, ale aj tak- skúsili ste niekedy odmietnuť súhlas? Len tak, z recesie?

Väčšinou sa potom na stránkách nedostanete ďaleko.

Ale v praxi je nám to jedno. Odklikneme povinné okienko, odklikneme že sme si prečítali podmienky- ani nás to nenapadne čítať – len rýchlo, nech nás to pustí ďalej….

Pamätám si, ako som bola fascinovaná úžasom a zároveň mrazivou hrôzou, keď som sa prvýkrát dozvedela, že sa dá zistiť, pred akým obchodom som sa zastavila a či ste sa dlhšie dívala na svadobné šaty alebo počítač čo som hľadala na internete , že sa dá matematicky vypočítať či predpokladám svadbu alebo sa hodlám svoj nejakej zúčastniť.

Rovnako nám podstrkujú reklamy , pretože ste sa niekde na niečo podobného pozreli .

Sami im v tom pomáhame, odklikávame, čo nás baví, prezentujeme svoje osoné rozhodnutia a často aj to, čo by malo zostať doma, a pomáhame sa sami napchať do tej správnej škatuľky, do konzervy so správnym názvom..

Potom chcete si proste niečo prečítať – ano, i takí sa nájdu, čo nelovia len senzácie, ale niečo sa chcú dozvedieť- ejhle- už vám vyskakujú reklamy toho o čo ste sa pred nejakou dobou zaujímali. .

Je to úchvatné aj strašidelné .

Pretože faktom je, zostáva, že aj ľudský mozog funguje veľmi podobne . Veď bol vzorom.

A tak všetci sme veľmi zraniteľní,.

Vieme, že existujú manipulátori. Všetci sme počuli o charizmatických hnutiach a ľuďoch, všetci vieme čo je reklama či politika.

Ale málokto si uvedomuje ako strašným spôsobom toto všetko ohýba naše vlastné vnútorné vnímanie a akým spôsobom nás to pripravuje o osobitosť a jedinečnosť .

A to nehovorím o hrubých zásahoch, ako je hypnóza a chemické prípravky, ktoré dokážu z toho čo by sme mali mať v hlave urobiť misku nasekaného vareného karfiolu.

Preprogramovnie nášho mozgu nie sú len takéto útoky , hackerský utok je aj reklama, ,politika a podvedome či vedome prijímané informácie z internetu .

Všetko, čo útočí na emócie, na city a na dobro v človeu.

Celý tento premyslený monstrózny systém zpracovávania ľudskej psychiky do bezmenného davu ktorý ide jedným smerom. A je ľahko ovládateľný.

Raz čítala v jednej krásnej knihe o tom, ako bol v dávnych dobách na londýnskych bitúnkoch zamestnaný cap.

Iste podivíte – cap na bitúnku? A ako zamestnanec ?

Bol tam ,dá sa povedať psychologických dôvodov- splašené stádo sa ukľudnilo , keď videlo ako bradatý cap odvážne vstupuje do dverí ,ktoré vzbudzovali hrôzu a pocit smrti –

a ukáznene a uľahčene ho nasledovali.

Faktom ale ostáva ,že on jediný vyšiel živý. Z ostatných sa stala hromada konzerv .

Kto je v našej spoločnosti tým capom čo vedie stádo ? Tým suverénnym zamestnancom ktorý vždy prežije a nechá za sebou zakonzervovaný dav k ďaľšiemu použitiu?

Celibrity? Politici? Či proste naša vlastná hlúposť, naša stádovitosť?

Nechcem tu hľadať dôvody a príčiny, na to sú študované hlavy so svojimi prieskumami

a štatistikami.

I keď štatistiky…no, keď si spoločne kúpime pečené kurča a ja ho zjem sama, ja budem prejedená, vy hladný, ale štatisticky sme mali každý polovicu kuraťa….

Chcela by som len ,aby tých pár z vás, ktorí si tieto riadky vôbec prečítajú, sa pokúsilo uvedomiť si, že čím krásnejšieho capa nasledujete, tým strašidelnejšií koniec cesty vás čaká.

Toto nie je o Matrixu ani konšpiračných teóriach- je to o prostom uvedomení si, ako veľmi je napadnuteľné a zraniteľné naše vnímanie skutočnosti.

Ako neviditeľne strácame osobnosť a stávame sa šedivými členmi davu.

Tak ako šikovný hacker donúti automatizované auto aby si “myslelo” že čiara na ceste je niekde úplne inde a prešlo do protismeru, tak všetci tí šikovní okolo nás nám len predstierajú svet ktorý vôbec neexistuje.

Problém je že ám sa ten svet páči . A my sme pohodlní a leniví a plní nádeje že všetko bude inak a všetko bude raz zadarmo- to v nás aj lenivosť aj komunistická výchova zanechala -všetko bude -pre nič za nič- a všetci budú mať všetko.

Ako teória skvelé.

Ale na tomto svete nič nie je zadarmo . Za všetko sa musí zaplatiť .

Aj keď sa vám podarí niekoho okradnúť , “vybehnúť s ním” a dostať niečo za nič, aj keď sa vám podarí “poriešiť” niečo zadarmo -vždy to musí niekto zaplatiť .

A to sa k vám neskôr vráti .

Teraz platíme za svoju honbu sa módou ,celebritami ,platíme časom premrhaným na sieťach ,hlúpostiach a bezvýznamných zprávach o tom, kto na koho vystrčil bradavku a kto sa práve žení či rozvádza.

Platíme povrchnosťou a úbohosťou, ktorá nám ničí dušu, a zažiera sa do mozgu.

Platíme pokriveným pohľadom na svet a život, kde sa poslušne ako stádo venujeme veciam, ktoré nás okrádajú o posledné zbytky našeho ja, našej osobnosti a času, ktorý by sme mohli prežiť, nie prečkať.

Sme okrádaní o vlastné životy.

A kto je na vine ?

No predsa my .

Každý z nás ktorý si neuvedomuje, kým je ,čo chce dosiahnuť a kým chce byť a nechá sa viesť ako čiastočka davu smerom ktorý je práve moderný .

Kupuje, prijíma, volí a oblieka si, čo mu bolo podstrčené, a rovnako ako to úbohé automatické auto, ktoré nemá možnosť si porovnať fakta s tým čo má predprgramované a riadia sa výsledkom na svojom čipe ,alebo čo to tam vlastne má.

My sami sa podielame na hanobení svojho vnútorného ja. Okrádame sa o dušu a osobnosť.

Myslíte si že sa vás to netýka, že práve vy žijete vnútorne bohatý život ?

Trošku úprimnosti dobre ?

Koľko hodín sedíte nad počítačom, i keď nie ste v práci?

Koľko času venujete hlúpostiam, zprávam o katastrofách, romantickým telenovelám, namiesto toho, by ste sa vzdelávali či išli na prechádzku, milovali svojich blízkych a venovali sa im?

A len tak mimochodom- kedy ste sa naposledy skutočne nad niečím kriticky zamysleli?

Ale doopravdy, tak, aby ste z toho vyvodili vlastný postoj k niečomu a neprebrali ho hotový?

Pokiaľ ešte stále máte pocit že práve vy nie ste ovplyvňovaný a že vás sa to vôbec netýka ,tak máte veľký problém .

Pretože sa nás to týka, nás všetkých , úplne všetkých.

Všetci sme manipulovaní ,podvádzaní, ukrátení o voľnosť z rozhodovania .

Sme vycvičené poslušné stádo, ktoré vedú na jatky slobody.

My sa tam radi dáme viesť, lebo je tam pohodlná, väčšinou pozlátená cesta , idú tam predsa všetci a ten cap tam vpredu, čo to vedie, je fešák a dobre oblečený……

Tam sú tie dvere,z ktorých niet návratu .

A ja sa obávam, že sme za nimi na ceste do bezduchej aplikácie dosť ďaleko. Stačí, keď sa rozhliadnete v autobuse, kaviarni- všade , kde je viac ľudí pohromade.

Málokde uvidíte skupinku, ktorá sa živo zabáva alebo smeje. Ale všade vidíte šedivé figuríny, navlečené v roztrhanom pracovnom odeve pastierov, bezduché, pomaľované, potetované -iba škrupinky.

Ten kúsok ducha čo ešte zostáva blikotá zdesene z obrazovky smartfonu alebo tabletu.

Len dúfam, že zakrátko sa bude považovať za neslušné, “surfovať” v spoločnosti.

Lebo potom budeme mať možnosť sa rozhliadnuť okolo seba a zistiť, že tu stále pár ľudí zostáva.

Že sa vedia smiať, radovať a milovať, maľovať na chodníky alebo hrať na flautu.

Možno že sa nám v tej chvíli rozsvieti nielen v mozgu, ale aj v srdci.

A až budete naboso tančiť trávou, žiadny hacker sa k vašej radosti nedostane, aby ju použil na cielenú reklamu…..

Príbeh o Ruženke

01.07.2022

Príbeh o Ruženke. Ten príbeh začal i skončil ako toľko iných- v krčme. To bolo hneď po sametovej revolúcii, tak tesne, že mnohí ešte potajme šuškali- len počkajte, veď to im neprejde, Havla zase zavrú a bude to, a až sa to obráti, tak vám to komunisti spočítajú…. Lenže ono sa to stále nejako neobracalo. A nakoniec aj tí najväčší zbabelci, čo sa zatiaľ [...]

Karmická archetypální analýza

10.08.2019

Účinný profesionálny nástroj pre zlepšenie Vašich vzťahov. Jediný známy overený spôsob, ako určiť cieľ, zmysel a účel Vašich vzťahov v tomto živote na tomto svete. Analýza karmických archetypov odhalí karmické, osudové problémy, ktoré u Vás pretrvávajú (napr. Vplyvom ich nevedomého prevzatí od Vašich rodičov alebo starých rodičov) a ich vplyv na Vás. Takto [...]

Opevnenia mysle a duše

25.06.2019

Pevná sieť bohatých hradov bola vždy záruka silnej krajiny. Doba sa zmenila, všetci kričia, buď otvorený, sprístupni svoju myseľ, otvor svoje srdce…ach áno, v princípe je to múdre a povznášajúce. Iste, v princípe, ale už nie v skutočnosti. Pretože čo k nám bude prúdiť, pokiaľ sa nepostaráme o vlastnú selekciu? Horory, stupidity a čím viac ďalej [...]

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

spišiak

Ďalšia nehoda politika, Spišiak narazil do plota: Oslepilo ma slnko, vysypali sa na mňa papieriky

28.04.2024 16:54

Poslanec Progresívneho Slovenska Jaroslav Spišiak mal dopravnú nehodu, narazil do plota.

Titanic - fotografia ľadovca

Hodinky najbohatšieho muža na Titaniku sa predali za viac ako milión libier

28.04.2024 16:28

Zlaté vreckové hodinky, ktoré patrili najbohatšiemu cestujúcemu na palube Titaniku, sa predali za takmer 1,2 milióna libier.

Domenica Margaretta

Blog pravda...blok pravdy ...či pokus trošku otriasť zo všetkými, čo majú stále pravdu...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 6
Celková čítanosť: 9657x
Priemerná čítanosť článkov: 1610x

Autor blogu

Kategórie